Suomen eduskuntavaalit pidetään huomenna – tämä tuskin oli uutta tietoa enää kenellekään. Vaaleista on tiedotettu aktiivisesti kuukausien ajan lähes jokaisessa mahdollisessa kanavassa ja kannustus äänestämiseen onkin tuntunut olevan jopa suurempaa koskaan ennen, varsinkin nuorten kohdalla. Elämme monessakin mielessä vaikuttamisen aikaa; vaalit, ympäristökysymykset ja muut tulevaisuuteen liittyvät asiat ovat osana meidän jokaisen elämää, halusimme sitä tai emme.
Teetimme Spotlightin Instagramissa vajaa pari viikkoa sitten kyselyn, jossa esitettiin kysymyksiä muun muassa äänioikeuden käyttämisestä ja vaikuttamisen helppoudesta. Iloksemme 96% vastaajista aikoo äänestää eduskuntavaaleissa, tämä on ihan mahtava lukema! Myös tiedonsaanti ehdokkaista ja puolueista koettiin suhteellisen helpoksi, sillä 74% vastasi tähän kohtaan “kyllä”. Yleinen vaikuttaminen taas koettiin hieman vaikeaksi – vain 49% vastasi vaikuttamisen olevan helppoa.
Erityisesti näin vuonna 2019 sosiaalisen median vaikuttajien toimien merkitys ihmisten mielipiteissä on erittäin suuri. Kaikista nuorimpien kohdalla jopa tuntuu, että heidän seuraamiensa vaikuttajien mielipiteet ovat ainut oikea vaihtoehto – onhan se tietysti ihan ymmärrettävää, sillä heille ei ole ehtinyt syntyä vielä kovin laajaa käsitystä eri asioista. Kyseisen kohderyhmän omaavien vaikuttajien onkin oltava erityisen tarkkana siitä, millaista esimerkkiä he seuraajilleen antavat. Vanhempien seuraajien kohdalla vaikuttajien merkitys ei ole ehkä ihan näin suuri, sillä he osaavat itse myös pohtia laajemmin asioita – vaikuttajilla on silti mahdollisuus esimerkiksi kannustaa ja ohjata seuraajiaan tiettyihin valintoihin.
Tänä vuonna eduskuntavaaleissa ja äänestämisessä on selkeästi pyritty osallistamaan erityisesti nuoria. Ehdokkaina on entistä nuorempia henkilöitä ja nuoret vaikuttajat, esimerkiksi Youtube-persoonat Sonja Hämäläinen ja Roni Back kertovat äänestävänsä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Vaalimainontaa on myös selkeästi kohdistettu eri sosiaalisen median kanaviin, joita käyttää suuri osa nuorista. Nämä erilaiset osallistamistoimet ovatkin todella aiheellisia; nuorten äänestysprosentti on ollut pienempi, mistä johtuen vanhempien ihmisten etuja ajavat pääsevät eduskuntaan nuorten ehdokkaiden sijaan. Tällöin nuorille tärkeät asiat jäävät helposti taka-alalle ja muuttumattomiksi – ja juuri nuorethan ovat niitä, jotka päätösten kanssa tulevat elämään pisimpään.
Toinen keskustelua herättävä ja vaaleissakin pinnalla oleva asia on erilaiset ympäristöön liittyvät kysymykset. Tämäkin aihe on ollut vahvasti esillä eri kanavissa ja ihmisten kannanottoa siihen pidetäänkin jo lähes perusoletuksena. On hyvä asia, että hyviin ympäristötekoihin kannustetaan ja yhä useampi on alkanut kiinnostua niin sanotuista paremmista valinnoista, esimerkiksi kierrätyksen ja ruokavalion osalta, sillä tällä tavalla muutosta saadaan aikaan. Kääntöpuolena kasvaneessa tietoisuudessa ja tarkkailussa on sosiaalisessa mediassakin termiksi muodostunut ekokyttäys, jossa ihmisiä ja etenkin vaikuttajia syyllistetään heidän tehdessään joitakin ei-niin-ekologisia valintoja. Olisikin tärkeä muistaa, ettei kukaan ole tämän asian osalta täydellinen, eikä toisten syyllistäminen edistä asioita, päinvastoin.
“Juuri nuorethan ovat niitä, jotka päätösten kanssa tulevat elämään pisimpään.”
Ei siis ole väliä, millä tavoin ja missä mittakaavassa haluat asioihin vaikuttaa – tärkeintä on, että pohdit pinnalla olevia kysymyksiä ja mietit, millä tavoin juuri sinä voisit tarjota panostasi kaikkia koskettavaan ongelmaan. Oli kyse sitten äänioikeuden käyttämisestä tai pyörän valitsemisesta automatkan sijaan, valinnallasi on väliä. Kaikkien ei siis tarvitse olla vegaaneja tai lähteä mukaan politiikkaan auttaakseen tai ollakseen hyödyksi yhteiskunnalle. Käy siis antamassa äänesi eduskuntavaaleissa – sekin on jo paljon.
Commentaires