Kuka?
Nimeni on Alex ja olen 22-vuotias Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelija ja yrittäjä. Kiinnostuin yrittäjyydestä, itseni kehittämisestä ja kirjojen lukemisesta 18-vuotiaana. Kaikki alkoi intohimosta reissata ja halusta tienata rahaa läppärillä. Se aloitti kierteen, joka johdatti lukemaan monia eri kirjoja, opettelemaan yrittäjyyttä, myyntiä ja markkinointia, reissaamaan ympäri Eurooppaa, verkostoitumaan kansainvälisesti, etsimään mentoreita ja funtsimaan elämää. Tässä tekstissä käyn läpi systeemin, jonka kehittelimme erään kirjan pohjalta saksalaisen kaverini kanssa kesällä 2017.
Kuinka selkeyttää elämän suuntaa?
Elämä on monimutkaista. Kuinka elämään tulisi suhtautua? Mikä on elämän tarkoitus? Kuinka toteuttaa itseään merkityksellisellä tavalla? On aika siirtyä ongelmista ratkaisuun.
Koska maailmankuvamme on subjektiivinen, meillä on avaimet muuttaa todellisuuttamme. En tarkoita taikapilleriä, joka muuttaisi kaiken silmiä räpäyttämällä. Tarkoitan ihmisten kykyä proaktiivisesti muovata omia tulkintoja ja valita mihin tähtää. Ajatukset, ajatusmallit ja toiminnan motiivit ovat ihmisellä lähes identtiset päivästä toiseen, ellei elämässä tapahdu jotain dramaattista muutosta. Ihminen pyrkii pitäytymään tasapainossa ja olemaan muuttumatta. Kaikki itsensäkehittäjäthän sanovat, että muutos on kehityksen A ja O.
Toisaalta, on monia tilanteita, joissa muutos ei ole hyvästä. Kuinka erottaa muutosta vaativat asiat niistä asioista, joiden olisi hyvä säilyä ennallaan? Vain henkilö itse voit tietää vastauksen tähän kysymykseen. Kuitenkin, usein hänkään ei tiedä, ellei ole kysynyt itseltään oikeita kysymyksiä ja vastannut niihin rehellisesti. Tästä pääsemme stoalaisuudesta oppimaani johtopäätökseen: ihmisen tulisi pyrkiä olemaan itsensä paras versio seuraamalla hyviä arvoja. Wikipedian mukaan arvoilla puolestaan tarkoitetaan toivottua asiaa, suotavaa käyttäytymistä tai päämäärää.
Itsensä paras versio on tietysti ideaali, mutta ideaalin tarkoitus onkin, että aina on pelivaraa liikkua sen suuntaan. Siksi ideaalit toimivat. Ne ovat maaleja, joita jahdataan ikuisesti, mikä mahdollistaa jatkuvan kehittymisen. Kuinka sitten valita oikeat ideaalit tai arvot joita seurata? No, stoalaiset sanovat, että näiden arvojen tulee olla oman kontrollin sisäpuolella. Jos ne ovat oman kontrollin ulkopuolella, kyse on arvailusta ja toivomisesta. Arvailu ja toivominen eivät toimi. Tekeminen toimii. Eli ensimmäinen askel tehokkaaseen itsensä kehittämiseen on valita elämää ohjaavat arvot oman kontrollin sisäpuolelta, ja elää niiden mukaisesti. Hyviä arvoja ovat esimerkiksi kiitollisuus, proaktiivisuus, vastuun ottaminen ja kärsivällisyys.
Yksi tehokas ratkaisu omien arvojen mukaiseen elämiseen on Marshall Goldsmithin kirjoittamasta kirjasta nimeltä Triggers. Ratkaisussa kyse on itsensä arvioinnista ja reflektoinnista. Itsearviointi perustuu aktiivisiin kysymyksiin, esimerkiksi ‘ Teinkö tänään parhaani häiriötekijöiden minimoimiseksi?'. Jokaiseen kysymykseen vastataan asteikolla 1-10. Aktiivisten kysymysten jälkeen vuorossa on kolme avointa kysymystä: 'Mitä tein tänään hyvin? Mitä tehdä paremmin huomenna? Mitkä ovat prioriteettini tällä hetkellä?’. Päätin yhdistää stoalaisen arvojen näkökulman itsearvioinnin kanssa. Valitsemalla ja seuraamalla sopivia arvoja, saan ohjat elämästäni omiin käsiini. Itsearviointi siis koostuu valittujen arvojen suuntaan johdattelevista aktiivisista kysymyksistä sekä reflektoivista kysymyksistä, jotka mahdollistavat kehittymisen.
Mitä hyötyä itsearvioinnista oikeasti on?
Itsearvioinnin etu on mitattavuus. Pystyt jälkiviisaana näkemään, miksi jokin päivä oli huono, miksi et onnistunut tavoitteissasi ja kuinka voit saavuttaa ne ensi kerralla. Jos taas saavutit tavoitteesi, näet mikä toimii ja huomaat, ettei sinun tarvitse muuttaa mitään. Tämän iteratiivisen prosessin ansiosta itsestämme näemme asiat, joita ei tulisi muuttaa, ja ne asiat, joita tulisi muuttaa. Näemme ne räätälöitynä juuri itsellemme, mikä on tärkeää, koska kaikki ovat erilaisia. Itsearviointi ja reflektointi antavat kriittistä tietoa toiminnastamme, käyttäytymisestämme ja elämästämme. Se pitää meidät oikealla polulla. On myös eräs itsearviointia tukeva periaate: “Whatever you measure improves.” Jos mittaat painosi joka päivä, tiedostat sen päivittäin, ja se motivoi sinua viemään painoasi oikeaan suuntaan.
Kuinka toteuttaa itsearviointi käytännössä?
1. Määrittele itsellesi tärkeät arvot. 5-7 arvoa riittää.
2. Muodosta arvojen pohjalta aktiiviset kysymykset. Kysymyksiä voi olla 2-20 tarpeen mukaan. Kysymykset voivat koskea muitakin asioita kuin pelkästään arvoja, kunhan ne ovat merkityksellisiä ja vievät lähemmäs omia tavoitteita. Turhat kysymykset tekevät itsearvioinnista työläämmän ilman lisähyötyä.
3. Vastaa kysymyksiin rehellisesti ja reflektoi päivää aina ennen kuin käyt nukkumaan.
Itse olen käyttänyt itsearvioinnin tekemiseen yksinkertaista taulukkoa. Excelin käyttö mahdollistaa myös kaavioiden hyödyntämisen, joten oman kehityksen voi nähdä makrokuvana. Esimerkin löydät alla olevasta kuvasta. Teen itsearvioinnin useimmiten englanniksi, minkä takia myös esimerkki on englanninkielinen.
Ymmärrän, että Excelin avaaminen illalla ennen nukkumaanmenoa voi tuntua vaivalloiselta. Toisaalta, jos oikeasti päätät tehdä itsearviointia parikin viikkoa ja reflektoida päiviesi kulkua, niin alat huomata itsessäsi ehkä yllättäviäkin kehityskohtia, joita et ole ennen huomannut. Suosittelen tekemään itsearvioinnista oman version, testaamaan sitä, ja katsomaan miten se itselle toimii. Kun itselläni oli syksyllä loputtomasti koulua, salitreeniä ja pari eri prokkista, itsearviointi muistutti olemaan keskittynyt, laittamaan sen puhelimen pois päältä hommien tekemisen ajaksi, ja samalla olemaan ottamatta elämää liian vakavasti.
Huikeeta päivänjatkoa jokaiselle!
Comments