top of page
Search

Oman elämän kaava - osa II

Puolitoista vuotta sitten Aissa Paronen päätti lopettaa perinteisen putken suorittamisen, irtisanoutua vakituisesta työstään ja lähteä miesystävänsä kanssa maailmalle. Kyse ei ollut vain lomamatkasta, vaan pyrkimyksestä rakentaa omannäköinen kaava elää elämää sekä uusi tapa tehdä asioita. Aissan tarinan voit lukea blogitekstin ensimmäisestä osasta.


Nyt kuitenkin sukellamme syvemmälle asiaan. Miksi ihmiset eivät rakenna omaa kaavaansa? Entä miten kaava käytännössä rakennetaan?


Kuva: Jukka Saarikorpi

Laumasieluisuus ja helppous


Monet ihmiset ovat ihmetelleet Aissan ja hänen miesystävänsä ratkaisua. Etenkin heidän omaa ikäluokkaansa, joka on ollut muutaman vuoden työelämässä ja saavuttanut hyvän taloudellisen tilanteen, on ollut haasteellista vakuuttaa ratkaisun järkevyydestä. Vanhempi ikäpolvi on ymmärtänyt paremmin, koska he ovat kokeneet ruuhkavuodet ja tajunneet, että elämää olisi voinut elää toisinkin.


Mutta miksi ihmiset ihmettelevät? Aissan mukaan yksi syy on laumasieluisuus. Erilaisuudesta saa paljon ihmettelyä, eikä normista poikkeavuuteen kannusteta. Toisaalta kyse on myös siitä, että ihmiset eivät havahdu kyseenalaistamaan perinteistä kaavaa ilman esimerkkejä tai inspiraation lähteitä.


– Jos kaikki ympärilläsi olevat ihmiset ja yhteiskunta pyörivät samalla kaavalla, ei sitä lähdetä helposti kyseenalaistamaan, Aissa sanoo.


Iso syy ihmettelylle on myös perinteisen kaavan helppous. Olisi työlästä miettiä alusta alkaen, miten oman elämänsä rakentaa. Kaikilla ei ole siihen energiaa tai kapasiteettia.


– Meidän on pitänyt lähteä nollista rakentamaan kaavaa, joka on annettu valmiina kaikille muille. On aika kuluttavaa miettiä ja ohjata omaa elämää päivittäin, Aissa toteaa.


Miksi vaivannäkö kuitenkin kannattaa?


Vaikka omannäköisen elämän rakentaminen on työlästä ja sitä täytyy perustella muille ihmisille paljon, se on pysynyt Aissan tärkeimpänä tavoitteena.


– Ymmärrys oman ajan rajallisuudesta on saanut miettimään, että haluan tehdä elämässäni jotain missä on järkeä. Tuntuu hassulta, jos työssä käymisellä ei ole muuta vaikutusta kuin rahan saaminen. Ennemmin käytän aikani asioihin, joilla on oikeasti merkitystä, Aissa kertoo.


Kun Aissa puhuu omannäköisen elämän rakentamisesta, hän tarkoittaa sillä nimenomaan merkityksellisiltä tuntuvien asioiden tekemistä. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta on positiivinen vaikuttaminen muiden ihmisten elämään.


Kuva: Jukka Saarikorpi

Omannäköisen kaavan rakentaminen


Yhtä kaikille toimivaa ratkaisua oman elämän kaavan rakentamiseen tai merkityksellisten asioiden löytämiseen ei ole. Aissan omasta rakennusprojektista kuitenkin löytyi kymmenen asiaa, joita myös sinä siellä ruudun takana voit lähteä kokeilemaan.


1. Kuuntele itseäsi.


Reissatessaan Aissa ja hänen miesystävänsä ovat tehneet vain sellaisia töitä, joita on oikeasti huvittanut tehdä. Aissa esimerkiksi aloitti kirjoittamaan blogia, koska hän koki sen hyvänä tapana tuoda ajatuksiaan esiin sekä opetella pitkään kiinnostanutta digimarkkinointia.


– Nykypäivänä ihmisillä on niin paljon mahdollisuuksia, että ongelmaksi tulee valita, mitä niistä lähtee tekemään. Siksi on tärkeää pystyä tunnistamaan asioita, jotka ovat itselle tärkeitä ja joiden tekemisestä todella tykkää, Aissa sanoo.


2. Havainnoi ympäristöä.


Itseä kiinnostavien asioiden löytämiseksi Aissa havainnoi jatkuvasti ympäristöään, ihmisiä ja esimerkiksi sosiaalista mediaa. Hän selvittelee, mitä ihmiset tekevät ja mitä uusia juttuja on meneillään. Havainnoinnin avulla löytyykin paljon erilaisia asioita kokeiltavaksi.


3. Kokeile.


Aissa lähtee nopeasti kokeilemaan kiinnostavilta kuulostavia asioita ja esimerkiksi lukemaan aiheista lisää. Tämän jälkeen hän havainnoi itseään: haluanko ottaa tästä enemmän selvää? Kiinnostaako tämä minua oikeasti? Haluanko lähteä tekemään enemmän? Jos vastaus johonkin näistä kysymyksistä on kielteinen, Aissa ei lähde väkisin tekemään.


4. Etsi omantyyppisiä ihmisiä.


On haasteellista uskoa omaan juttuun, jos muut kritisoivat. Siksi Aissan mielestä on tärkeää löytää omantyyppisiä ihmisiä.


– Jos esimerkiksi kaikki kaverit haluavat lähteä konsulttiputkeen, voi olla vaikeaa olla erilainen. Tukea omalle jutulle täytyy löytää jotakin muuta kautta, Aissa sanoo.


5. Tule ulos kuplastasi.


Erilaisten oivallusten saaminen vaatii usein maiseman vaihtamista. Vaikka Aissa lähti miesystävänsä kanssa ulkomaille, hän uskoo, että samanlaisen kokemuksen voi saada koti-Suomessakin.


– Esimerkiksi pieneen kyläyhteisöön muuttaminen, uuden harrastuksen aloittaminen tai ihan vaan erilaisessa porukassa ajan viettäminen voi auttaa näkemään asioita eri tavalla, Aissa toteaa.


6. Pysähdy.


On haasteellista ajatella, jos ei ole aikaa. Aissan mielestä monen ihmisen ongelma on se, että puksuttaa vain junassa eteenpäin, eikä pysähdy miettimään omaa elämää.


7. Tee prioriteettilista.


Prioriteettilistan tarkoituksena on miettiä, mitkä olisivat ne top 5 asiaa, joita haluat tehdä tai saavuttaa elämässäsi. Sitten niistä pidetään kiinni.


– Tämä on helpolta kuulostava, mutta oikeasti vaikea ratkaisu etenkin toteutuksen osalta. Jos esimerkiksi prioriteettilistasi kärjessä ovat perhe ja ystävät, niin katso kalenteriasi: miten paljon olet käyttänyt aikaa heihin verrattuna esimerkiksi töiden tekemiseen? Harva pystyy elämään prioriteettiensa mukaan, Aissa sanoo.


8. Ole valmis näkemään vaivaa.


Monet elämäntaito-oppaat pyrkivät antamaan poppaskonsteja ja oikoteitä onneen. Elämä ei kuitenkaan toimi niin. Onnellisuus vaatii aina panostamista.


– Onhan tämä tällaista oman tiensä löytämistä ja matkalla eksyy monta kertaa. Siksi täytyy olla periksiantamaton, Aissa toteaa.


9. Mukaudu.


Tilanteet muuttuvat ja elämää täytyy miettiä uudestaan sen mukaisesti. Siksi yhdessä tilanteessa toimiva kaava voi olla toisessa tilanteessa täysi floppi.


– Jos esimerkiksi läheisemme sairastuisi, niin meidän täytyisi miettiä koko elämämme uusiksi. Ei silloin voisi reissata ympäri maailmaa. Emme elä missään tyhjiössä, Aissa sanoo.


10. Unelmoi - ja toteuta unelmia.


Aissan mielestä on tärkeää olla unelmia. Ne auttavat jaksamaan arjessa ja saavat ihmiset ponnistelemaan. Tunne siitä, että pystyy toteuttamaan unelmiaan, on kuitenkin vielä tärkeämpi.


– Mielestäni yksi elämän tarkoitus on, ettei vain paahda sitä putkea, vaan lähtee toteuttamaan omia unelmiaan. Haluan inspiroida ihmisiä siihen, Aissa kertoo.


 

Kuka?


Aissa Paronen on kolmekymppinen maailmaa kiertävä markkinoinnin freelancer, kauppatieteiden maisteri, osakesäästäjä ja bloggaaja. Kurkkaa Aissan Säästöistä unelmiksi -blogiin!

147 views0 comments

Comments


bottom of page